Erwtjes zijn een krachtig superfood sinds de prehistorie. De kleine, groene, voedzame bolletjes met een langwerpig omhulsel behoren tot de eerste planten die gekweekt zijn in tuinen en landerijen. Erwtjes hebben een bijzonder grote geneeskracht. Het is een harmonieus voedsel en bevat vele nutriënten die kwantitatief gelijkwaardig over het erwtje verdeeld zijn. In het bijzonder is het eten van erwten goed tegen het risico op het krijgen van diabetes. Ook mensen die reeds aan diabetes lijden, hebben er baat bij om de erwt op het menu te zetten.

 

Vitaminen en mineralen in erwtjes

Er zijn weinig groenten die vitaminen bevatten die in zo gelijke mate verdeeld zijn als het erwtje. Veel groenten kennen een vitamine die eruit springt in kwantiteit. Maar het erwtje, dat eigenlijk geen groente is maar onder de peulvruchten valt, heeft een uitgebalanceerde samenstelling als het gaat om vitaminen. Er zit relatief het meeste vitamine K in. 300 Gram erwtjes is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine K. Dat zul je niet snel halen, of je moet twee koppen erwtensoep nemen. Daarnaast zit er relatief iets meer vitamine C in het erwtje. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in dit kleine gezonde peulvruchtje. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralenKaliumfosforzinkmagnesiumkoper en ijzer zitten er in de groene erwt. Het aminozuur tryptofaan zit ook in het erwtje.

 

Fytonutriënten

In erwtjes zitten veel fytonutriënten met geneeskrachtige eigenschappen. Er zit niet alleen vitamine A en E in maar ook de polyfenol coumestrol wat een fyto-oestrogeen is dat de kenmerken van oestrogeen imiteert. Coumestrol is een bio-identiek hormoon wat vrouwen met overgangsklachten op natuurlijke wijze geneest. Verder zitten er de polyfenolen Pisumsaponine I en II en pisomosides A en B. Deze polyfenolen komen bijna alleen in erwtjes voor.

 

Goed voor bloedsuikerniveau

Een van de opvallendste aspecten van het erwtje is zijn grote hoeveelheid aan proteïne en vezels. Hierdoor wordt het eten zeer goed en gelijkmatig verteerd. Met proteïne en vezels wordt de snelheid van vertering van koolhydraten gereguleerd. Het gevolg hiervan is dat de erwtjeseter een meer stabiel bloedsuikerniveau heeft. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het erwtje op de lange termijn ook het bloedsuikerniveau beter reguleert. Alle ontstekingsremmende en oxidatieve stressverlagende fytonutriënten dragen zeker bij aan de positieve eigenschappen van erwtjes voor de diabetes type 2-patiënt.

 

eettips

Erwtjes passen uitstekend in een lekkere gemixte groentenschotel samen met sperzieboontjesworteltjeschampignonsuipaprika en knoflook. Pure erwtjes kun je voorzien van peterselietijm of oregano om het een extra smaakdimensie te geven. Gekookte erwtjes die je tijdens het avondmaal over hebt kun je de volgende dag over een salade of door een omelet doen. ´s Winters is erwtensoep een traditioneel gerecht in Nederland. In plaats van vlees kun je het ook maken met een mix van ui, rode peper en knoflook voorgebakken tempeh. Je kunt gekookte erwtjes ook fijnstampen en mengen met Hollandse kaas waarna je ze opbakt als kaas-erwtenburger.